Nederlands Deutsch English
Beschikbaarheid controleren

Museum Drachten

Museum Smallingerland is gevestigd in een voormalig klooster in het centrum van Drachten. De collectie van het museum geeft een interessant overzicht van de beeldende kunst van de twintigste eeuw. De nadruk ligt hierbij op kunstenaars en stromingen die op enigerlei wijze verbonden waren of nog steeds zijn met Friesland. De internationale avant-garde wordt in de jaren twintig in Drachten vertegenwoordigd door Thijs Rinsema, Kurt Schwitters en Theo van Doesburg. Van laatstgenoemde zijn de sporen nog steeds aan te treffen in de zogenaamde papagaaienbuurt, een blok middenstandswoningen in het centrum van Drachten. In diezelfde periode zijn er enkele meer traditionele kunstenaars als Is Wiersma, Sierd Geertsma, die veelal geïsoleerd werken.

Na de Tweede Wereldoorlog ontstaat het Fries expressionisme, waarvan de groep Yn ‘e Line een goed voorbeeld is met kunstenaars als Jan van der Bij en Klaas Koopmans. Indrukwekkend zijn de gestichtstekeningen van Klaas Koopmans die hij tijdens verschillende verblijven in inrichtingen heeft gemaakt.

Noord-Nederlandse hedendaagse kunstenaars zijn vertegenwoordigd met werk van o.a. Gerrit Offringa, Pieter Pander, Anne Feddema en Anke Kuypers.

Voor meer informatie: www.museumdrachten.nl 

Andere musea

Eva en Remco

Stel je vraag

Dan kunnen we je eventueel terug bellen