Nederlands Deutsch English
Beschikbaarheid controleren

Liphústerheide

De Liphústerheide is een uitgestrekt heideveld, waarvan 6 hectare eigendom is van het Fryske Gea, tussen het Alddjip en de Butewei onder Lippenhuizen.

Het is een zeer gevarieerd gebied met natte en droge heideterreinen die worden afgewisseld met bomen en struiken. De Liphústerheide is alleen bereikbaar per fiets.

Van dit uitgestrekte heidegebied, dat voor het grootste deel eigendom is van de familie van Harinxma / d’Assembourg, heeft It Fryske Gea in het oostelijk deel een smalle strook in bezit. In noordelijke richting grenst het heideveld aan de open graslanden langs de Boorne. Aan de overkant van het dal is de donkere rand van het Wallebosch onder Beetsterzwaag te zien, en ook in westelijke en oostelijke richting doemen bossen op. Van het heidegebied zelf zijn grote stukken begroeid met gewone dopheide, een soort die van natte omstandigheden houdt. Struikheide, die meer op droge plaatsen groeit, neemt in dit terrein van It Fryske Gea een veel minder dominante plaats in. Op drogere plaatsen groeien wel kraaiheide en stekelbrem. Op lagere plekken en bij vennetjes is veenmos te vinden, met daartussen eenjarig wollegras, ronde zonnedauw en moeraswolfsklauw.

Voor meer informatie: www.fryskegea.nl 

Andere natuurgebieden

Eva en Remco

Stel je vraag

Dan kunnen we je eventueel terug bellen